Bilede af glast, plast og metal, der kan affaldsorteres

Her er nogle af de ting, du måske har prøvet at affaldssortere derhjemme:

  • Syltetøjsglas, som er lavet af glas
  • Plastbøtte fra yoghurt lavet af plast
  • Makreldåse der er lavet af metal

Det er tre helt forskellige materialer. Alligevel putter du dem i den samme skraldespand. Er det ikke mærkeligt?

Og hvis du har en grøn og en sort affaldsbeholder stående udenfor døren, der hvor du bor, har du måske også opdaget, at glas, plast og metal puttes i den samme affaldsbeholder som papir og småt pap.

Er det ikke også mærkeligt?

Nej, for det hele deles fra hinanden igen.

To rum holder affaldet adskilt

De sorte affaldsbeholdere til glas, hård plast og metal samt papir og småt pap har to rum: Et rum til glas, hård plast og metal og et rum til papir og småt pap.

De sorte affaldsbeholdere tømmes af en særlig skraldebil, der også har to rum. På den måde holdes glas, hård plast og metal adskilt fra papir og småt pap, så de ikke blandes sammen.

Se video:

 

Glas, hård plast og metal skilles fra hinanden

Men hvad så med det glas, hård plast og metal, du sorterer? Det er jo helt blandet sammen. Og det duer ikke, når de skal bruges igen.

Derfor sorteres glas, hård plast og metal fra hinanden på et automatisk sorteringsanlæg. Jerndåser fjernes med en stor magnet. Og der er en slags lys, der kan se PET-plast, som plastflasker er lavet af.

Se video:

 

Selvom affaldet altså sorteres fra hinanden på et automatisk anlæg, er det stadig vigtigt, at du sorterer affaldet rigtigt.

For eksempel kan en kaffekop ødelægge det glas, der skal genanvendes. Man kan tro, at en kaffekop eller en tallerken er lavet af en slags glas, men det er de ikke. De er lavet af keramik, og hvis det blandes sammen med glasset, ødelægger det glasset.

Se video:

 

Hvor meget ved du om glas, hård plast og metal nu?

Sæt kryds ved de rigtige svar. Der kan godt være mere end ét rigtig svar på spørgsmålene. Når du er færdig så klik på "Send" for at se, hvor mange rigtige, du fik.