Billede af papir og pap, der kan affaldssorteres

Papir og pap er lavet af fibre fra træer. Det er besværligt, da træet skal fældes, barken skal tages af og træet skal hugges til flis.

Derefter skal træet opløses i vand, så fibrene kan skilles ad. De findelte fibre bliver til det man kaldet pulp, som fordeles i et tyndt lag.

Pulp er lidt lige som grød, bare med træfibre og vand. Herefter drænes vandet af og papiret tørrer.

Når man genanvender papir og pap skal der fjernes farve, metalklips og andet og derefter opløses papir/pap til pulp.

Det genanvendte papir bliver til aviser, køkkenrulle, toiletpapir og æggebakker. Papiret kan genanvendes 7-8 gange.

Når vi genanvender papir og pap, hjælper vi klimaet. Det kræver meget mindre energi, vand, og kemikalier at lave nyt papir af papir, der allerede har været brugt, end hvis man laver papir af træ.

Se videoen:

Link til video om genanvendelse af papir

I Aarhus kan du smide din gamle tegning, dit brugte klassehæfte eller papemballage fra din mobiltelefon i affaldsbeholderen til papir og pap.

Vidste du, at papir og pap skal genanvendes hver for sig? Pap kan nemlig ikke laves til papir. Så papir og pap skilles ad på et sorteringsanlæg.

På genbrugsstationen kan du aflevere papir i papircontainer og pap i papcontainer. Du kan også få hentet pap som storskrald, hvis du har meget pap - ellers giver det problemer.

Se videoen:

Noget pap skal ikke i "pap"

Rigtigt mange tror, at pizzabakken eller mælkekarton skal i pap. Hvad tror du?

Pizzabakken er beskidt med ost og olie.

Mælkekarton er ikke kun pap – for så ville mælken ”løbe igennem”. Der er et tyndt lag plast indvendigt. Så pizzabakken og mælkekarton skal i restaffald.

Billede af fedtet pizzabakke og drikkekartoner, der ikke skal affaldssorteres som pap

Hvor meget ved du om papir og pap nu?

Sæt kryds ved de rigtige svar. Der kan godt være mere end ét rigtig svar på spørgsmålene. Når du er færdig så klik på "Send" for at se, hvor mange rigtige, du fik.