Bille af forskelligt metal, der kan affaldssorteres

Vi bruger metaller til rigtig mange ting, for eksempel cykler, gryder, knive og gafler samt sodavandsdåser. Ja, faktisk så er din cykel nok lavet af det samme, som en sodavandsdåse. Skørt?!

Metaller udvindes fra for eksempel bjerge, sten og jord. Næstefter jern er aluminium det metal, der bruges mest af i verden.

Vi har ikke uanede mængder af metaller i naturen. Derfor skal vi genanvende dem, så godt vi kan.

Se videoen:

Link til film om, hvor metal kommer fra

Aluminium udvindes af en bestemt type ler, der hedder "bauxit".

Der er kun ganske lidt aluminium i bauxit-ler, så der skal graves enormt meget ler op for at få nok aluminium.

Det betyder, at der bliver rigtig ler-affald tilbage, når aluminium er taget ud. Det kræver også rigtigt meget energi at få aluminiumet ud af bauxit-leret.

Billede af bauxit-ler og produkter af genanvendt aluminium
Aluminium udvindes af baxuit-ler, og laves til aluminium-barrer, der kan bruges til at støbe for eksampel stegepander og dåser.

Aluminium påvirker klimaet, fordi det kræver en masse energi:

  • Til at udvinde aluminium fra bauxit-ler.
  • Til at lave det til ting og sager.
  • Til at transportere de færdige ting rundt i verden - måske hjem til dig?

Hvis dåsen eller leverpostejsbakken havner i restaffaldet, vil de blive brændt i ovne på forbrændingsanlægget - og IKKE genanvendt.

Inde i ovnen smelter aluminium og sætter sig som klumper sammen med aske fra andet affald, der også brændes i ovnen. Disse klumper er det svært at lave nyt aluminium ud af.

Metal kan bruges igen og igen

Metal kan smeltes om og bruges til at lave nye ting af. Det kan genanvendes. Når vi genanvender for eksempel aluminium, hjælper vi klimaet rigtigt meget.

Vi sparer 95% af energien, når der bruges genanvendt aluminium til for eksempel en stegepande i stedet for aluminium fra bauxit-ler.

Når vi genanvender metaller, får vi også metalressourcen til at vare længere.

Se videoen:

Hvorfor skal vi affaldssortere metal? Det forklarer Hanne fra Affaldsskolen i denne video.

Sortér dit metal

I Aarhus kommune kan du komme metal som aluminium i skraldespanden til glas, plast og metal. Metallet vil senere blive taget fra på et sorteringsanlæg, så det kan genanvendes. Du kan også aflevere metal på genbrugsstationen eller aflevere det til storskrald.

Metal i naturen

Aluminium må ikke havne i naturen. Det forsvinder ikke og kan gøre stor skade på dyr, hvis de kommer til at spise noget skarpt fra en dåse, som for eksempel er ødelagt af en græsslåmaskine. Det ser også grimt ud.

Hvor meget ved du om metal nu?

Sæt kryds ved de rigtige svar. Der kan godt være mere end ét rigtig svar på spørgsmålene. Når du er færdig så klik på "Send" for at se, hvor mange rigtige, du fik.